Tijdens alle behandelingen zal er een behandelplan worden opgesteld, wordt er psycho-educatie over de klachten gegeven en is het van belang dat jij als cliënt ruimte en motivatie hebt om tijdens je dagelijkse leven te oefenen met vaardigheden en technieken.

Zie hieronder een toelichting van specifieke klachten en een mogelijk passende behandeling:

Angst en specifieke fobieën

Denk hierbij aan:

  • Sociale angstklachten (de angst voor een negatief oordeel van de ander).
  • Piekeren (overmatig piekeren en zorgen hebben over het piekergedrag).
  • Paniekklachten (o.a. het hebben van paniekaanvallen).
  • Specifieke angstklachten/fobieën (zoals de angst voor dieren, naalden, overgeven (emetofobie) etc.).

 

Behandeling gericht op angstklachten wordt voornamelijk gedaan middels cognitieve gedragstherapie. Je zal uitleg (psycho-educatie) krijgen over angstklachten en leren hoe angst zichzelf in stand houdt, zodat je inzichten opdoet. Verder zal er bij angst veelal gebruik worden gemaakt van exposure technieken, onder andere exposure in vivo (in real life, tijdens je dagelijkse leven), in vitro (imaginaire exposure) of interoceptieve exposure (waarbij je bewust lichamelijke sensaties op gaat roepen, bijvoorbeeld bij paniekklachten).

 

Afhankelijk van jouw klachten zal er worden gekeken welke vorm van behandeling het meest passend is. 

Dwangklachten

Denk hierbij aan:

  • Obsessief-compulsieve klachten (dwanggedachten en/of dwanghandelingen). Dit hoeft dus niet per se tegelijkertijd te bestaan, maar gaat wel vaak samen.
  • Een vertekend lichaamsbeeld (morfodysfore klachten; body dysmorphic disorder).

 

Behandeling gericht op dwangklachten zal worden gedaan middels exposure met responspreventie. Hierin ga je stap voor stap jouw eigen dwanggedachten onderzoeken en jouw dwanghandelingen leren afbouwen, met het doel minder angst en onrust te ervaren. 

Zelfbeeldproblematiek

Ben jij onzeker over jezelf of jouw doen en laten, heb je een strenge en kritische stem; dan kan een behandeling gericht op het versterken van jouw positieve zelfbeeld mogelijk helpen. Binnen deze behandeling zal de positieve psychologie worden toegepast, waarin je middels praktische oefeningen meer gaat letten op de positieve dingen van jezelf, het leven en ook oefent nieuw gedrag toe te passen. Binnen deze behandeling zal aandacht zijn voor jouw kernovertuigingen. 

Misofonie

Heb jij last van geluiden die (meestal) door mensen worden veroorzaakt? Iemand die chips eet, een krakend zakje, smakgeluiden, hoestgeluiden enzovoort..? Wanneer je op deze momenten walging en/of woede ervaart en hierdoor belemmert wordt tijdens jouw dagelijkse leven, kan je middels technieken uit de cognitieve gedragstherapie leren om hiermee anders om te gaan. Er zal in deze specifieke behandeling onder andere aandacht zijn voor contraconditioneren, stimulusmanipulatie en aandachtstraining.

Problemen binnen werk en/of studie

Mogelijk loop je vast in je werk en/of studie, waardoor je stress ervaart en de behoefte hebt aan begeleiding en gesprekken hierover. Hierbij kan je denken aan conflictsituaties met collega’s, grenzen aanvoelen en aangeven of het overzicht bewaren. Ik kan met je meedenken over mogelijke oplossingen en een doelgericht plan met je opstellen om jouw situatie te verbeteren.

Burn-out en stressklachten

Te lang doorgaan op de automatische piloot, niet stilstaan bij jouw behoeften en geen bewuste ontspanning inplannen is een recept voor burn-out en stressklachten. Je ervaart spanning, innerlijke onrust en vermoeidheidsklachten. Tijdens de behandeling zullen we ons focussen op jouw dagelijkse balans tussen in- en ontspanning en een plan maken hoe jij weer stapjes in de goede richting kan zetten. Een belangrijk thema hierbij is het leren aangeven van grenzen en behoeften.

Rouwklachten

Langdurige rouwklachten kunnen ontstaan nadat je verlieservaring hebt gehad. Dit kan zowel over romantische als vriendschappelijke relaties gaan. Langdurige rouwklachten kunnen leiden tot bepaald gedrag, bijvoorbeeld extreem rouwgedrag (overmatig bezig zijn met de verlieservaring en daardoor niet meer functioneren tijdens je dagelijks leven), of alles wat te maken heeft met de verlieservaring vermijden om er maar niet bij stil te hoeven staan. Het doel tijdens de behandeling zal zijn om al het gedrag wat volgens jou te veel is; wat te verminderen, en alles wat voor jouw gevoel te weinig is: wat meer te doen. Met als doel de verlieservaring te verwerken en de betreffende persoon liefdevol te herdenken.

Klachten op het gebied van plannen en organiseren (mogelijk AD(H)D gerelateerd)

Of je wel of niet gediagnosticeerd bent met AD(H)D, maakt voor deze behandeling niet uit. Tijdens deze behandeling wordt er actief geoefend met praktische vaardigheden op het gebied van: planning, organiseren, overzicht bewaren en prioriteiten stellen. Het doel is om jou deze vaardigheden aan te leren en te integreren in jouw leven, zodat het een routine kan worden.


Alle gesprekken zullen online plaatsvinden (bij voorkeur via Teams). Het voordeel van online werken is dat Praktijk Zondag niet aan een vaste locatie gebonden is, hierdoor kunnen zowel intakegesprekken als behandelsessies op flexibele momenten plaatsvinden. Denk hierbij aan de avonduren, weekenden en tijdens vakanties! Online behandeling blijkt even effectief te zijn als een behandeling in real life, waarbij de klik met de behandelaar minstens zo belangrijk is om een behandeling tot een succes te maken.