Dissociatie: beschermend en belemmerend

Dissociatie betekent het ervaren van een verlaagd bewustzijn. Deze dissociatieve reactie kan optreden door verschillende redenen: hevige en langdurige stress, het meemaken van een traumatische gebeurtenis, chronisch slaaptekort en angstklachten. Dissociatie is een sterk beschermingsmechanisme van binnenuit waarmee bepaalde hersenfuncties zoals bewustzijn, geheugen en waarneming worden uitgeschakeld of verstoord. Wanneer je in een dreigende situatie niet in staat bent om te vechten of vluchten, is dissociatie een manier om je bewustzijn te verlagen en de realiteit niet volledig mee te krijgen. Jouw hersenen zijn dan niet in staat om té veel negatieve prikkels te verwerken, waardoor (onbewuste) zelfbescherming optreedt vanuit je lichaam. Hiermee word je eigenlijk door jezelf beschermt voor nare en pijnlijke herinneringen of gevoelens. Dit klinkt in principe prettig, 'beschermt worden', maar is dit wel zo prettig?

Lees meer »

Waarom is angst zó hardnekkig?

Angst, spanning, een extreem bang of onrustig gevoel.. Iedereen heeft dit gevoel wel eens ervaren, maar wanneer dit zo belemmerend is tijdens je dagelijkse leven dat het je functioneren beperkt; kan er gesproken worden van een angststoornis. 

Lees meer »

Misofonie, wat is dat eigenlijk?

Misofonie betekent letterlijk 'haat tegen geluid'. Misofonie is officieel geen DSM-diagnose, waardoor behandeling hiervoor niet wordt vergoed. Wel is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor mensen met misofonie, omdat de lijdensdruk en mate van disfunctioneren extreem beperkend kan zijn. Mensen vermijden soms hun familie of vrienden, omdat ze zóveel stress en paniek ervaren door geluiden.

Lees meer »

Burn-out anno 2024

Wie kent het niet? De jarenlange discussie over de term burn-out, bestaat deze nu wel of niet? Wanneer mag je zeggen dat je een burn-out hebt?

Lees meer »