Wie kent het niet? De jarenlange discussie over de term burn-out, bestaat deze nu wel of niet? Wanneer mag je zeggen dat je een burn-out hebt?

De laatste jaren zijn er veel verschillende visies ontwikkeld als het gaat om burn-outklachten. De term ‘burn-out’ is geen officiële DSM diagnose, waardoor deze niet door zorgverzekeraars wordt vergoed in de geestelijke gezondheidszorg. Dit betekent natuurlijk niet dat mensen hierdoor geen klinische lijdensdruk ervaren en geen hulp nodig hebben. Er is altijd al veel discussie geweest over de juiste term, waarbij een burn-out sinds 2022 wordt aangeduid als psychische vermoeidheid door het werk.
De vraag is, hoe belangrijk is de verzamelnaam van klachten? Overspanningsklachten, burn-outklachten, psychische vermoeidheid, stress, onrust, steeds weer over je eigen grenzen gaan.. Wat in ieder geval duidelijk mag zijn, is dat je ondersteuning kan gebruiken wanneer je last hebt van deze klachten. Mensen hebben over het algemeen behoefte aan duidelijkheid en dus ook de behoefte aan een naam van een 'probleem'. Hierdoor kunnen wij onszelf en onze klachten beter plaatsen en begrijpen, wat erg logisch is.
Bij Praktijk Zondag kun je terecht met deze klachten, waarbij het niet belangrijk is wat hiervan precies de juiste term is.

Reactie plaatsen
Reacties
Interessante materie zeg, herken mezelf er helemaal in!